Intervju med H65s ungdomsansvariga

Joakim Olsson

Nu har steg 1 av USM spelats för alla åldersklasser och steg 2 står för dörren för de som inte direktkvalificerade sig för steg 3. Jag passade därför på att ställa några frågor till Joakim Olsson och Åsa Berling. Vi börjar med Joakim.

Joakim: Vill först bara förtydliga att jag inte har ansvaret för herrjunior, damjuniorer eller FA! Med andra ord väljer jag att inte svara på frågor om dem med respekt för deras respektive tränare!

Du har det övergripande ansvaret för ungdomslagen. Hur ser det arbetet ut? Akademierna? Samarbetet med A-lagen?

Joakim: Den satsningen på ungdomslagen som vi startade i augusti(och smygstartade förra säsongen) handlar framförallt om att välja ut och engagera fler ungdomsspelare(A-ungdom och uppåt) som tränare för yngre handbollslag. Sedan förra säsongen har vi nästan dubblerat antal ungdomar som är engagerade som ledare och är numera hela 10 stycken! Jag har huvudansvaret för P98/99, F99 och F00 och håller även ett pass i veckan för P00.

Sedan är jag ute på en del träningar för övriga ungdomslag för att inspirera och utbilda ungdomstränarna. För att säkerställa att vi håller en röd tråd genom hela föreningen från A-laget och neråt så ska jag, en representant från herrakademin och en representant från damakademin hålla i tematräningar under säsongen.

Jag träffar många superengagerade och handbollshungriga tränare och spelare i klubben varje vecka så jag är övertygad om att vi tillsammans kommer fortsätta utveckla ungdomssidan i H65.

Hur har målsättningen sett ut för de lagen som deltar i USM?

Joakim: Pojkar B har som uttalad målsättning att spela playoff till steg 5, alltså de matcher som avgör vilka 8 som får spela steg 5. Flickor B och Pojkar A har ingen uttalad målsättning.

Damjuniorer och Pojkar B har gått direkt vidare till steg 3. Vad tycker du om deras insats? Hur långt kan de gå?

Joakim: Pojkar Bs insats var definitivt stark i steg 1. På förhand en förhållandevis svår grupp, framförallt för att erövra förstaplatsen. Efter en trevande insats mot Karlskrona lyckades vi vinna mot favorittippade Sävehof med 3 bollar. Ett styrkebesked där killarna visade att de kan mäta sig med de bästa lagen. I enlighet med målsättningen så tror jag att de kan lyckas placera sig som 1a eller 2a i steg 4 och därmed få spela playoff-matcher. I dessa kan allt hända!

Herrjuniorer, Pojkar A och Flickor B får en ny chans i steg 2. Hur ser du på deras möjligheter att ta sig vidare därifrån?

Joakim: För både Flickor B och för Pojkar A så tror jag att de har stora möjligheter att ta sig vidare. Båda lagen hade definitivt kapacitet att egentligen ta sig direkt till steg 3 men att spela steg 2 innebär fler matcher i hetluften som jag tror kommer vara väldigt utvecklande.

För flickor B handlade det tyvärr om att de inte fått tillräckligt med matchträning då flertalet matcher i serien blivit framflyttade eller inställda. Därför tror jag också att utfallet i steg 2 kommer vara positivt då de fått ordentlig med matchträning.

För Pojkar A handlar det framförallt om att de ska få spela ihop sig. P97 och 98 har bara gjort fåtalet träningar och matcher ihop och de håller fortfarande på att hitta sina roller i laget. Med fler träningar och matcher ihop så ska steg 2 bli väldigt spännande!

H65s ungdomsverksamhet har den senaste säsongen gett oss en hel drös Elit- och U-landslagsspelare, även om vissa har bytt klubb nu. Hur fortskrider arbetet med att få fram riktigt duktiga spelare.

I ungdomssektionen kommer vi fortsätta att lägga grunden med att ha kompetenta tränare som skapar en positiv stämning och utvecklande träningsmiljö. Vi ska få så många som möjligt att fortsätta spela handboll samtidigt som tränarnas kompetens och engagemang gör det möjligt för samtliga att utvecklas individuellt. Sedan kommer Herr- och Damakademi ta över spelarna och göra allt i sin makt för att förädla dessa ungdomar till att bli framtida A-lagsspelare.

Slutligen vill jag tacka alla inblandade i H65s ungdomssektion, lagledare, föräldrar, tränare och spelare för att de gör ett fantastiskt jobb för att fortsätta föra klubben framåt!

Tack för det Joakim. Nu fortsätter vi med några frågor till Åsa Berling.

Vad innebär ditt arbete som ansvarig för ungdomssektionen?

Åsa: Tillsammans med ledningsgruppen, ledare och tränare försöker vi utveckla olika delar i verksamheten. Det kan
vara allt från att utveckla barn och ungdomar till goda och bra spelare, men också att utveckla de ungdomar
som vill satsa på att bli domare eller tränare. Jag försöker därför prioritera och satsa på de aktiviteter
som kommer flest till nytta. Vi försöker utveckla en röd tråd i tränarskapet som ska genomsyra genom alla
åldersgrupper från senior till knatte – en röd H65 tråd. Vi har utvecklat en process för att bli självförsörjande
på domarsidan och kommer denna säsong ha en liknande process för att bli självförsörjande på tränarsidan.
Vi planerar stärka ledarsidan genom mentorskap och riktade möten för lagledare nästa säsong. Som ungdomsansvarig sitter jag även i H65 styrelse där jag främst bevakar ungdomssidan, men jag har också ansvar för att utveckla hela föreningen.

Vilka mål har det funnits för ungdomslagen 12/13 och hur har de infriats? Hur ser arbetet ut annars med att få barn och ungdomar till att börja med handboll i H65?

Åsa: Vi arbetar aktivt med att öka antalet killar bland annat genom klasshandbollen som nästa säsong riktar sig till årskurs 1-4, nytt för i år är att vi ska försöka engagera fritidshemmen på skolorna i år och genomföra kommunmästerskapet under höstlovet och hoppas att fler skolor deltar. Andra aktiviteter vi planerar denna säsong är att få in mer tävlingsmoment i Handbollsskolan och på så vis kanske fånga och behålla fler killar i handbollen. En tredje aktivitet är samverkan med de andra föreningarna så vi inte konkurrerar om samma barn utan försöker tex planera träningstider cupspel mm utan att de ska krocka. Ett annat mål är att bli självförsörjande på domare och tränare där får vi väl anse att vi nått mål vad gäller domare men det krävs arbete och engagemang från alla om det ska lyckas och jag har tur som har duktiga ledare och tränare som ställer upp till 100%. Utan dem hade vi ingen ungdomssektion i H65. En budget i balans är ett annat mål som vi nått vilket också är en förutsättning i en förening.

Kan ni se någon korrelation mellan damlagets framgångar i elitserien och europacupen och hur många nya ungdomar som börjar med handboll eller byter klubb till H65?

Åsa: Ja det tror jag påverkar, vi har fått tillskott långt ner i åldrarna. Dessutom tror jag att damerna och herrarna ja,
även ett lag som F96 som plockade hem SM-bucklan för en tid sedan, har positiv påverkan på våra barn och ungdomar. Jag har själv spelat handboll och hade inte en tanke på spel i högre divisioner, men när jag frågar min dotter så är det självklart att hon vill till Elitserien. När förebilderna finns på så nära håll så ser ungdomarna att det faktiskt är möjligt.

Stort tack till både Joakim och Åsa som tar sig tiden att svara på frågorna.

Lämna ett svar