Intervju – Niklas Harris – H65s damlagstränare

Niklas Harris

Niklas Harris är tränare för H65 Höörs damlag. Damlaget spelar i elitserien och har under den gångna säsongen samlat ihop 30 poäng på 14 segrar, 2 oavgjorda och 6 förluster. De tog sig till SM-slutspel genom att hamna på en fjärdeplats. I kvartsfinalen ställdes de mot Skövde HF och vann där med 3-1 i matcher. Semifinalmotståndaren blev, numera, femfaldiga svenska mästarna IK Sävehof. Det blev där 3-0 i matcher till Sävehof, men H65 hade chansen i sista matchen att förlänga serien. Utöver det tog sig H65 hela vägen till semifinal i Challenge Cup genom att besegra Esercito Figh Futura Roma från Italien, VOC Amsterdam från Holland och topptippade HBC Nimes från Frankrike. Laget som till slut fick stopp på tjejerna var ZRK Samobor från Kroatien. Jag har ställt några frågor till Niklas.

Med lite perspektiv, är du nöjd med den gångna säsongen?

Japp, jag är enormt nöjd med säsongen som gick. Vi blev fyra i serien och gick till semifinal i både SM och Challenge Cup. Vi gjorde det eftersom vi spelade bra handboll med en jäkla massa energi och vilja. Vi gjorde det för att vi mår bra i gruppen. Vi gjorde det för att vi som lag var bra på att spela taktiskt.

Hur ser er försäsongsträning ut?

Vi kör som förra året med tre kollektiva bollpass med massor av fart och handbollsinriktad konditionsträning. Sedan kör vi mycket styrka och förebyggande rehabträning.

Har du hunnit få något grepp/uppfattning om nyförvärven Rebecka Lindberg, Marie Wall, Julia Andrejic och Jessica Ryde?

Alla fyra höjer kvalitén i vår grupp. Vi ville ha en bra V6 och en bra M6. Vi har fått två klasspelare, Marie och Rebecka. I Julia och Jessica har vi fått två spelare som fyller luckorna efter två spelare, Rebecka Isaksson och Anne Munk, som slutar hos oss. Alla fyra har kapacitet att spela i ett svenskt landslag om de sköter sin träning och utvecklas i rätt riktning. De är även bra tjejer som passar i vår grupp, något vi tycker är väldigt viktigt.

Kommer ni ha några träningsmatcher/turneringar innan säsongen drar igång? Vem? När?

Japp, vi åker en helg (andra helgen i Augusti) till Jylland för lite träningsmatcher mot danska ligalag samt en tripp till Skagenmålarna. Vi åker även till Skövde sista helgen i Augusti för lite matchspel mot bland annat två Norska elitlag.

Vad är målsättningen inför kommande säsong? Elitserie? Europacup?

Vi deltar i tre turneringar. Elitserien, SM-slutspelet och Europacupen. Vi vill gärna gå långt i både Europacupen (Challenge Cup) och SM. Med rätt lottning är det realistiskt med kvart i Europa och Semi i SM men vi har inte riktigt pratat igenom det i gruppen ännu. Sedan har vi även elitserien, en topp 6 plats verkar rimligt där men jag anser att fokus ligger på SM och Europa. Vi vet inom gruppen att “inget, absolut inget är omöjligt”.

Du har nu sju spelare i de olika landslagen som tränar under dig. Känner du någon slags högre ansvar för dessa då du inte bara förbereder dem för elitseriespel och hur yttrar det sig i så fall?

Vi får ju även räkna in Nina som är intressant för det Serbiska A-landslaget (har varit på läger) och Mia Rej där jag har pratat med deras assisterande förbundskapten och han säger att hon står utanför nu men är intressant.
Som svar på frågan så sköter vi vår periodiserade träning utifrån H65 Höörs stora mål, d v s att lyckas i serien, SM-slutspel och europacupen. Samtidigt är vi noga med att utveckla spelarna hela tiden, vilket vi tycker att vi har lyckats med i vår organisation. Vi ändrar inte träningen för alla landslagsspelare i någon större utsträckning. Dock försöker vi ge de spelarna lite mer vila och kanske lite större inslag av rehab före och innan landslagslägrena. Vi vill inte att de ska “lida” för att de är med i ett landslag. Utan vi vill ge dem bra förutsättningar att komma dit i god form och vi inser att de är slitna efteråt och då vill vi hjälpa dem tillbaks i god matchform utan att stressa fram skador.

Säsongen 13/14 börjar stentufft för er med Sävehof hemma och Skuru borta. Tankar kring det? Bra? Dåligt?

Jag tycker att det programmet är kanon. Vi kommer att ha lite press på oss i år. Det är väl bara två matcher där vi verkligen är underdogs, och det är just Sävehof och Skuru så då kan vi ju spela avslappnat. Dock har vi goda poängchanser där också, såklart.

One comment to “Intervju – Niklas Harris – H65s damlagstränare”
One comment to “Intervju – Niklas Harris – H65s damlagstränare”
  1. Pingback: H65s Challenge Cup-lottning | Kantbilder

Lämna ett svar